Buscar
  • Núria Cañameras

Què tenen en comú les relacions de parella que funcionen?

En les parelles, l'enamorament és el tret de sortida, l'adrenalina, la benzina necessària per arrencar el motor de la relació. La idealització de l'altre ens empeny a donar-ho tot, a fondre'ns en el present.


Però aquesta etapa s'acaba i comença (o no) l'amor de parella, l'acceptació total de l'altre malgrat les seves imperfeccions. Cada membre de la parella emprèn, des de la llibertat, un viatge, un compromís cap a un projecte de vida en comú, mantenint, això sí, la seva identitat intacta.


Joan Garriga és un psicòleg expert en famílies i relacions de parella i, en la seva llarga experiència, s'ha adonat que les "bones parelles" tenen 5 trets en comú que es poden resumir així:

1) La relació és fàcil, flueix, no cal esforçar-se gaire per entendre's, tots dos membres es mouen al mateix ritme, seguint la mateixa melodia.

2) Són compatibles pel que fa a valors i a maneres d'entendre la vida i les relacions. Han tingut una història semblant i comparteixen l'ordre de les seves prioritats.

3) Es cuiden, es fan companyia, són bons amics, hi són quan les coses van maldades.

4) Es tenen confiança, no tenen por de deixar al descobert les pròpies fragilitats davant de l'altre. La comunicació és rica, empàtica i optimista.

5) Per últim però el més important: desitgen honestament la felicitat de l'altre.


En definitiva, en les bones parelles els membres creixen també a nivell individual, esdevenen millors persones. Però no sempre és així. Hi ha moments en què les parelles poden travessar crisis dures, que la posen en qüestió i que poden desembocar en una ruptura, o bé en un enfortiment del vincle.


Tothom porta la seva motxilla, però com més reconciliats estiguin amb el seu passat, amb les seves hitòries anteriors, més sana serà la seva relació. En paraules de Joan Garriga: "L'important és que hi hagi una dansa entre els dos que sigui rica i generi tranquil·litat, expansió, nutrició relacional, que és el que necessitem tots els éssers humans."


20 vistas0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

No facis teràpia si...

Fer teràpia és un pas valent i amorós. És reconèixer que les coses no funcionen i que es volen canviar. És un acte d'amor cap a un mateix i cap a les persones estimades. És una manera de reconstruir,

"La meva declaració d'autoestima" (per Virginia Satir)

📌Virginia Satir (1916-1988) va ser una psicòloga nordamericana reconeguda especialment pel seu treball innovador en la teràpia familiar sistèmica. 💡Aquest text sintetitza el que significa "autoestim