Buscar
  • Núria Cañameras

Què és i què no és la psicoteràpia

Quan sentim tristesa, angoixa o por sentim també la necessitat de ser ajudats, de trobar algú que es faci càrrec de nosaltres perquè ens costa tirar endavant sols. Un dels recursos que tenim a l'abast és la psicoteràpia, però no és l'únic. Tenim la lectura de textos per a la reflexió, el testimoni de persones que han viscut experiències semblants a les nostres, tècniques de meditació, les arts, la pràctica esportiva... Hi ha moltes maneres d'ajudar-nos a viure millor la vida. Però totes comparteixen el més important: la motivació per al canvi.


El patiment mental excessiu és gairebé sempre l'origen de l'orientació al canvi. Quan la persona no pot suportar més aquest malestar i s'adona que té dret a ser feliç, sol activar-se per a buscar ajuda. I aleshores inicia la recerca d'un professional que l'acompanyi en aquest procés de canvi.


Personalment, entenc la psicoteràpia com a "converses transformadores" entre dues persones que col·laboren per assolir el mateix objectiu: el benestar psicològic d'una d'elles, és a dir, de qui demana ajuda. Per això, és bo que, abans de començar la teràpia, quedi clar què faré i què no faré com a psicoterapeuta per evitar mals entesos.


Què no faré:


-Intentar "arreglar-te"

-Donar-te consells

-Dir-te què has de fer

-Fer veure que sé més coses que tu

-Interpretar què és el millor per tu

-Tenir totes les respostes

-Fer que el problema desaparegui


Què faré:


-Recordar que només tu saps què és el que més et convé

-Reconèixer que tu ets l'expert en la teva vida

-Donar-te espai perquè descobreixis la teva pròpia saviesa

-Ajudar-te a decidir

-Ajudar-te a entendre't

-Fer que el el problema sigui més fàcil de solucionar

-Recordar-te la teva vàlua

-Acompanyar-te


Recorda que la motivació per viure plenament ve de dins teu. Només que sentis una mica aquest cuquet, busca algú que t'acompanyi en el camí de l'autoconeixement i la bona vida.

14 vistas0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

No facis teràpia si...

Fer teràpia és un pas valent i amorós. És reconèixer que les coses no funcionen i que es volen canviar. És un acte d'amor cap a un mateix i cap a les persones estimades. És una manera de reconstruir,

"La meva declaració d'autoestima" (per Virginia Satir)

📌Virginia Satir (1916-1988) va ser una psicòloga nordamericana reconeguda especialment pel seu treball innovador en la teràpia familiar sistèmica. 💡Aquest text sintetitza el que significa "autoestim