Donar-ho tot en una relació, passar a ser «nosaltres» i deixar de ser «jo» pot semblar l’expressió màxima de l’amor romàntic. Però normalment això no significa tenir una bona relació de parella, sinó tenir poca autoestima. Si t’identifiques amb aquestes característiques, pròpies d’una relació poc sana, val la pena que intentis posar-hi remei:
Et preocupes excessivament pel bon funcionament de la relació. Ho analitzes tot, el que et diu, el que fa, el més mínim moviment fora del normal pot convertir-se en una obsessió.
Interpretes els desacords com a crítiques, i això fa posar-te a la defensiva constantment.
Desconfies de la teva parella perquè en realitat no entens com pot estar amb algú com tu. D’aquí a la gelosia hi ha dues passes.
Aboques tota la teva vida a la relació, cosa que pot ser devastadora si finalment la relació s’acaba.
Faries el que calgués per acontentar la teva parella i que no t’abandonés mai, i això fa que t’oblidis del que realment vols o necessites tu.
Dependre emocionalment d’algú, sentir que «sense tu no soc res», desequilibra la relació i pot acabar danyant profundament l’autoestima d’un dels dos membres. Per això, si realment t’estimes la teva parella i t’agradaria que tots dos tinguéssiu el mateix pes dins de la relació, mira’t al mirall i assegura’t de tenir una autoestima ben ferma fent-te aquestes tres preguntes:
1) Tinc autonomia? Sento que soc jo qui porta el timó de la meva vida?
2) Soc competent? Sento que el que faig és útil?
3) Estic connectat als altres? Em sento part d’un grup i que m’estimen?
Una resposta afirmativa a aquestes preguntes és l’antídot a les relacions emocionals poc sanes. Però si estàs sempre pendent del que pensen de tu, i només et sents bé quan agrades als altres, ha arribat l’hora de canviar. Anar a teràpia és una opció, però no és l’única. El més important és que et comprometis a agafar les regnes del teu destí! Ningú més pot fer-ho, a part de tu.
Comments